Multe dintre organele care ţin de miros ale fluturilor se află în antene. Există şi fluturi care miros împrejurimile prin „nasul” din picioarele lor!
Mulţi fluturi au mirosuri sau arome pe care le folosesc pentru două scopuri. Primul dintre ele este folosit ca să atragă exemplarele de sex opus, iar celălalt pentru a alunga inamicii. Mirosul fluturilor de sex masculin vine din solzi localizaţi în buzunarele aripilor lor din spate. În perioada în care le fac curte femelelor, masculii de fluturi „monarh” îşi dispersează mirosul în direcţia femelelor. Din punct de vedere al mirosului, mulţi dintre masculii fluturi seamănă cu flori sau condimente plăcute oamenilor.
Femelele fluturilor produc, în glandele din corpul lor, un miros diferit. Majoritatea acestora sunt neplăcute nasului uman.
Ştiai că gustul organelor unui papilele gustative ale fluturilor sunt mult mai sensibile decât cele ale oamenilor? Ei sunt mult mai sensibili la gustul dulcelui decât papilele noastre. Mâncarea lor principală este polenul din flori, adică un lichid dulce uşor de găsit. Atunci când un fluture gîseşte nectarul dintr-o floare, îşi întinde „limba” lungă şi găurită şi absoarbe lichidul.
Fluturii pot să şi distingă culorile. Ei pot vedea anumite culori în raze ultraviolete. Ei pot vedea chiar şi anumite culori imperceptibile pentru ochiul uman.